V lidském střevě vznikají anaerobní fermentací vlákniny krátkořetězcová mastná kyselina máslená, respektive její sůl označovaná jako butyrát. Butyrát je důležitý pro celou řadu fyziologických procesů v lidském těle.
Produkce butyrátu ve střevě je striktně závislá na složení střevní mikroflóry a živinách (naší potravě), které mohou střevní bakterie metabolizovat. Jako nejsilnější prekurzor butyrátu je slouží rozpustná vláknina, obsažená v ovoci, zelenině a luštěninách, má vysokou kvasivost a je tak hlavním zdrojem těchto mastných kyselin.
V dnešní době část populace díky nevhodným stravovacím návykům (strava chudá na rozpustnou vlákninu) a díky poškozené střevní mikroflóře (např. po antibiotické léčbě) trpí chronickým nedostatkem butyrátu.
Butyrát hraje zásadní úlohu ve výživě epiteliálních buněk střeva, udržování pH střevního obsahu a v neposlední řadě může také ovlivňovat regulaci, proliferaci, diferenciaci a apoptózu (cílenou smrt) střevních buněk.